Treceți la conținutul principal

Ce este de fapt incalzirea prin pardoseala



Ce este incalzirea prin pardoseala? Un produs. Un produs cu nume generic.



Incalzirea prin pardoseala este de fapt un produs, un nume generic abordat si de o firma de prestigiu; si de nea` Georgica-instalatoru` sau vanzatorul de articole termo-sanitare din coltul strazii - care intelege ca o incalzire prin pardoseala inseamna de fapt doar o teava insirata prin pardoseala prin care circula apa calda si astfel se face cald in casa; cat si de un specialist in sisteme de incalzire prin pardoseala ce poate analiza, compara, explica si argumenta tehnic, orice detaliu, orice configuratie, fie aceasta minimala sau complexa.

Exista pe piata sute, poate chiar mii de firme care se ocupa (si) de incalzirea prin pardoseala. Printre altele. Si cum “incalzire prin pardoseala” am afirmat mai sus ca este de fapt un nume generic al unui produs, fiecare firma(prin reprezentant/consilier/dealer/proiectant) prezinta si recomanda o anumita configuratie, anumite componente. Pana aici nimic rau, nimic gresit. Daca intram in detalii si privim lucrurile prin prisma unui specialist, se constata facil ca preponderent se lauda si se oferteaza niste instalatii si niste componente slabe ca performante si calitate. 
Am intalnit firme ce propun si oferteaza doar unele componente din configuratie bune, celelalte slabe. Am intalnit firme ce oferteaza componente slabe, desi in cataloage au si componente de cea mai buna calitate, ce pot aduce performante inalte si rezultate in exploatare pe masura. 
Am intalnit firme(sau asa zisi “specialisti”) ce recomanda bazaconii drept “asa se face” si “asta este cea mai buna”, cat si adevarati specialisti ce propun cele mai bune componente si configuratii de pe piata, alaturi de cele mai bune recomandari de punere in opera. Din nefericire, acestia din urma, sunt extrem de putini, comparativ.

Ceea ce ma intriga este faptul ca am intalnit(si inca mai intalnesc) frecvent oferte de configuratii slabe, arhaice ca si hidraulica, cat si firme ce fac recomandari depasite de punere in opera. Acest lucru dovedeste lipsa de update si upgrade. 
Cu toate acestea, ceea ce este bizar(si ingrijorator, totodata) este ca au succes. O sa explic de ce, intr-un alt articol.
De fapt, este vorba de o lipsa acuta de specialisti in domeniu, asa cum am mai zis. 

Nu vreau sa va plictisesc cu “literatura” mea, astfel incat, pentru ziua de astazi ma opresc aici.

In articolele ce-o sa urmeze, pe cat timpul o sa-mi permita, o sa le luam pe toate, pe rand, explicand ceea ce de fapt se afla "in spatele cortinei”, astfel incat orice potential beneficiar ce-si doreste incalzire prin pardoseala in imobilul sau, sa fie informat corect si sa aleaga in consecinta, adica in cunostinta de cauza.


In curand o sa ne vedem aici, ajutandu-te cu mult mai multe informatii 



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Proba de presiune la incalzirea prin pardoseala - Cand se efectueaza, inainte sau dupa turnarea sapei?

Cu cateva zile in urma, un utilizator pe un forum, intreba(ca multi altii de pana acum) daca se poate monta doar teava si sa toarne apoi sapa, fara proba de presiune, sau daca trebuie sa faca proba de presiune inainte de a se turna sapa. Desi multora le-ar parea evident ca trebuie facuta proba de presiune inainte de-a se turna sapa, din pacate(sau din fericire), eu am un alt punct de vedere, diametral opus. Exprimat la nivel logic, argumentat. Si pe baza experientei acumulate. Personal, nu imi pare imperios necesara proba de presiune inainte de turnarea sapei, daca teava PEX folosita este de buna calitate. De asemenea, proba cu aer la incalzirea prin pardoseala imi pare o prostie, reloaded. And reloaded. La probele normale de presiune, teava PEX de buna calitate nu prezinta modificari de diametru(decat de cativa microni), si asta doar in cazul presiunii, insotita de temperatura(crescuta a) agentului termic vehiculat. Cu cat temperatura agentului termic este mai mare, cu at

Sistemul umed si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala

Prezentare. Comparatii. Observatii. Recomandari. In acest articol o sa prezint, pe scurt, atat sistemul umed, cat si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala. “Condimentand” prezentarea cu cateva comparatii, observatii si recomandari.   Sistemul umed Sistemul umed inseamna, concis, acel tip de montaj al circuitelor de incalzire prin pardoseala, care, ulterior punerii in opera, se va acoperi cu sapa. Sistemul umed este cel mai raspandit tip de montaj la incalzirea prin pardoseala, atat pentru finisari calde (parchet/mocheta), cat si pt finisari reci (gresie, marmura, granit, etc).   Componente:      - banda perimetrala –  autoadeziva, cu “ ş orţ”      - material termoizolator -  poate fi de mai multe tipuri – vezi  aici      - circuitele/buclele  - tevile sunt montate deasupra suportului termoizolator (fie intre nuturi, fie cu cleme, fie pe grile + cleme, fie pe plasa speciala/STM + coliere PVC, etc – in functie de tipul si varianta de montaj aleasa)      - sap

Parchetul si incalzirea prin pardoseala - Sistemul umed vs sistemul uscat

Sistemul umed sau sistemul uscat?     In decursul timpului am participat la discutii interesante, insa am fost si martor la unele opace, elucubrante si sterile, astfel incat am auzit tot felul de mituri si teorii, care mai de care mai “savante”, referitoare la incalzirea prin pardoseala. Printre acestea, de exemplu, am auzit si persoane ce-au afirmat ca parchetul nu este recomandat la incalzirea prin pardoseala. Aceasta afirmatie(ca multe altele, dealtfel), reprezinta de fapt o exagerare grosolana - ca sa o numesc astfel, finut. Producatorii de parchet declara ca orice tip de parchet este potrivit pentru incalzirea prin pardoseala, cu mentiunea ca trebuie luata in considerare rezistenta termica a acestuia si faptul ca parchetul din lemn masiv, cat si cel multistrat(stratificat), lucreaza in timp. Parchetul fiind influentat continuu de temperatura si de umiditate. Astfel incat, intr-un imobil, daca umiditatea este mare, lemnul va absorbi vaporii de apa si isi va mari volumul, iar dac