Treceți la conținutul principal

Calculator Necesar Termic




Sunt sigur ca mare parte din cei care citesc aceste randuri, inainte au cautat pe net informatii referitoare la calculul necesarului termic al imobilului. Si eu am cautat. Impins de curiozitate sau de anumite discutii contradictorii. Si am gasit cateva. Unele, relativ simple si directe, altele alambicate in formule si imbarligaturi - de simteai, ca om normal si neantrenat cu tot felul de termeni si parametri de specialitate – ca ti se scranteau ochii si neuronii, fiind nevoit sa introduci anumite date non-familiare in locuri speciale din tabele sau chestionare, ca apoi sa iti rezulte, dupa minute bune de straduinte si naduseli, un rezultat. De cele mai multe ori, departe de adevar. Foarte departe de adevar. Cu vreo 50 - 100% mai sus. Si asta in cazul fericit in care nimereai si introduceai bine datele solicitate, ca altfel rezultatul era “pe aratura”. 

Ei bine, pana la urma, ca in vorba "multi vad - putini pricep", ceea ce rezultase la calcule, aia rezultase, iar ce rezultase era luat drept adevar, mai ales ca vestitele “calculatoare” sunt prezente pe site-uri de instalatii termo-sanitare cu nume si renume, sau pe bloguri de profil ce se vor a fi create de catre specialisti in domeniu. Fiindca s-ar putea astfel facil subintelege ca ar trebui sa poarte o calitate de adevar indiscutabila. Bineinteles, acest adevar, acest rezultat obtinut, luat drept bun de fiecare persoana in parte, mai era disecat uneori si pe pagini de socializare, bloguri sau forumuri, aprobat sau respins, total sau partial, impanzind totusi spatiul virtual cu nemuritoarea intrebare:

Ce necesar termic are imobilul meu?

Sau, mai bine si mai direct zis: ce putere sa aiba centrala ce o voi alege pentru imobilul meu?

Raspunsul este cat se poate de simplu. Insa, nu pentru toata lumea, fireste. Unii, dorind sa fie mai catolici decat Papa, altii cautand si virgula de dupa virgula, ori iepurele din joben, crezand ca este asa cum au citit ei pe undeva pe net ori au auzit de la vreun vecin instalo-zugrav, ca pentru instalatia cu radiatoare este un anumit necesar termic, iar pentru incalzirea prin pardoseala, necesarul termic ar fi altul. Nimic mai fals. Pierderile termice ale unui imobil sunt aceleasi, indiferent de sursa de incalzire ce o vom folosi, dar si indiferent de sistemul termic pentru care se opteaza.

Personal, consider ca toti cei ce-au prezentat astfel de calculatoare ale necesarului termic, oricat au simplificat sau au complicat chestionarul in care trebuiau introduse anumite date de catre solicitanti, au apelat probabil la normative "expirate", altfel nu imi explic rezultantele "pe langa gard". Asta asa, ca sa le gasesc o "scuza" eleganta.

Imi amintesc de un caz, din nenumarate altele, cand in urma cu cativa ani ma "contram" cu un ditamai directorul tehnic al unui mamut de firma, cu statut greu in echipamente termo-sanitare, de la care urma sa achizitionez o pompa de caldura, el sustinand ca pentru un anumit imobil, unde era necesara acea pompa de caldura, necesarul termic este de 35 kW, iar eu sustineam ca este de max. 18 kW. Am ignorat pana la urma ce agregat recomanda el, ca putere, si am ales ce am calculat eu. Si-am stat ulterior si-am gandit eu asa, in sinea mea, ca daca nici macar un director tehnic nu are habar sa realizeze un calcul relativ simplu, atunci ce ma mai mir de unii vanzatori ce calculeaza necesarul termic "la cubaj"...?! Nu ma mir, doar ca unii, prin functia ce o detin si prin locul de munca specific, sunt catalogati automat drept specialisti, insa de fapt nu reusesc altceva decat sa induca lumea in eroare, prezentand falsuri drept adevar. Partea si mai rea este aceea ca se si lupta pana in panzele albe sa sustina si sa demonstreze ca au dreptate. 
Insa, raul cel mai rau nu este acesta, ci faptul ca tu, daca vezi asa ceva, crezi si raspandesti informatia mai departe, drept adevar absolut. 

Pierderile termice ale imobilului = Necesarul termic al imobilului

Pornind de la aceasta relatie, lucrurile parca par si mai simple.

Pentru un imobil anvelopat(termoizolat) mediu, necesarul termic este estimat la 50W/mp. Depinzand de mai multe detalii si caracteristici, normal. Dar pentru un calcul grosier, si mai ales in cazuri rezidentiale urbane uzuale, nu avem nevoie de multe detalii, fiindca nu prea ajuta. Decat in anumite cazuri specifice. Ceea ce vreau sa spun prin aceasta afirmatie anterioara este ca, indiferent daca vorbim de un imobil de 100 mp sau despre un imobil de 350 mp, ambele anvelopate mediu, tot o centrala termica pe gaz de 24 kW vom alege, de exemplu. Fiindca in cazul centralelor pe gaz, nu se gasesc de puteri mai mici(decat prin comanda speciala si la pret prohibitiv). Mai mari, da, se gasesc. Daca vorbim de o centrala termica pe lemne/peleti/electrica, sau despre o pompa de caldura, lucrurile se schimba, deoarece exista si de puteri mai mici decat cele pe gaz, astfel incat, acele detalii la care ma refeream mai sus, pot avea sensul lor la calculele specifice.

Daca termoizolatia imobilului este ceva mai buna, atunci necesarul termic al imobilului poate fi incadrat, pentru acelasi calcul grosier, la 40 W/mp. Sau chiar 35 ori 30W/mp.

Daca optezi pentru o termoizolatie si mai zdravana a imobilului, te poti incadra cu acesta ca si casa eficienta energetic, iar valoarea necesarului termic scade. Implicit si consumul de gaz/electricitate/lemne/peleti, scade.

*Evident, in cazul termoizolarii imobilului, una este sa se foloseasca EPS 80, alta EPS 100. Cum exista si diferente la termoizolare intre cea cu vata bazaltica si cea cu vata minerala. Ori spuma poliretanica vs. EPS. Deh, detalii…

Grosierul meu “calculator” nu este si nici nu se doreste un etalon de calcul al necesarului termic al imobilelor, deoarece, asa cum am mai spus, sunt cazuri in care este nevoie de un calcul foarte amanuntit, detaliat si precis, iar eu acum incerc doar sa repar oarecum stangaci, boacane facute de predecesorii mei colegi de ramura care-au prezentat prin diferite locuri pe net, “calculatoare” cu o valoare de adevar… departe de realitate. Insa, pe de alta parte, te poti bizui pe o mult mai mare apropiere de realitate prin estimarea mea grosiera de calcul, atunci cand alegi o sursa termica(centrala termica), si garantez ca nu vei gresi cu nimic.


Pentru un calcul detaliat si precis al necesarului termic al imobilului, recomand sa apelezi la un specialist in audit energetic sau la un proiectant bun.

Iti doresc succes!

P.S. – Nu mai crede in toate bazaconiile prezentate pe net! Uneori nici firmele de prestigiu nu ofera altceva decat bazaconii drept cele mai fondate si mai adevarate informatii.

Daca vrei sa stii care este CEA MAI BUNA alegere pentru tine, ca sursa termica, citeste acest articol


Daca vrei sa stii daca iti trebuie filtrul anti-magnetita la incalzirea prin pardoseala, vezi acest articol


In curand o sa ne vedem aici, ajutandu-te cu mult mai multe informatii 








Comentarii

  1. Buna ziua,

    Pai si de unde sa ii luam pe acesti ingineri energeticieni/proiectanti buni? Multi dintre noi, inclusiv eu, nu ii cunoastem desi avem nevoie de ei. Eu doresc sa imi instalez un sistem de incalzire prin pardoseala si as dori sa iau legatura cu un inginer energetician bun care sa ma ajute cu un calcul. Imi puteti recomanda pe cineva care ar fi disponibil in Bucuresti?

    Multumesc,
    Mihai

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In principiu, este nevoie de proiectant bun/audit energetic inainte de a demara constructia imobilului. Ulterior, acestia au un rol oarecum diminuat.
      Pt a calcula grosier necesarul termic al imobilului, se poate face asa cum am sugerat in blog. In fct de acest rezultat, se alege puterea sursei termice.
      Pt a configura un sistem de incalzire prin pardoseala adecvat imobilului, conform caracteristicilor sale, preponderent nu este necesar aportul vreunui proiectant sau inginer energetician, ci a unui specialist in sisteme de incalzire prin pardoseala.
      Pt cazul tau, daca totusi consideri a fi unul mai special, rog un mesaj pe e-mail cu detalii.
      Pot face recomandari, in fct de situatie.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Proba de presiune la incalzirea prin pardoseala - Cand se efectueaza, inainte sau dupa turnarea sapei?

Cu cateva zile in urma, un utilizator pe un forum, intreba(ca multi altii de pana acum) daca se poate monta doar teava si sa toarne apoi sapa, fara proba de presiune, sau daca trebuie sa faca proba de presiune inainte de a se turna sapa. Desi multora le-ar parea evident ca trebuie facuta proba de presiune inainte de-a se turna sapa, din pacate(sau din fericire), eu am un alt punct de vedere, diametral opus. Exprimat la nivel logic, argumentat. Si pe baza experientei acumulate. Personal, nu imi pare imperios necesara proba de presiune inainte de turnarea sapei, daca teava PEX folosita este de buna calitate. De asemenea, proba cu aer la incalzirea prin pardoseala imi pare o prostie, reloaded. And reloaded. La probele normale de presiune, teava PEX de buna calitate nu prezinta modificari de diametru(decat de cativa microni), si asta doar in cazul presiunii, insotita de temperatura(crescuta a) agentului termic vehiculat. Cu cat temperatura agentului termic este mai mare, cu at

Sistemul umed si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala

Prezentare. Comparatii. Observatii. Recomandari. In acest articol o sa prezint, pe scurt, atat sistemul umed, cat si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala. “Condimentand” prezentarea cu cateva comparatii, observatii si recomandari.   Sistemul umed Sistemul umed inseamna, concis, acel tip de montaj al circuitelor de incalzire prin pardoseala, care, ulterior punerii in opera, se va acoperi cu sapa. Sistemul umed este cel mai raspandit tip de montaj la incalzirea prin pardoseala, atat pentru finisari calde (parchet/mocheta), cat si pt finisari reci (gresie, marmura, granit, etc).   Componente:      - banda perimetrala –  autoadeziva, cu “ ş orţ”      - material termoizolator -  poate fi de mai multe tipuri – vezi  aici      - circuitele/buclele  - tevile sunt montate deasupra suportului termoizolator (fie intre nuturi, fie cu cleme, fie pe grile + cleme, fie pe plasa speciala/STM + coliere PVC, etc – in functie de tipul si varianta de montaj aleasa)      - sap

Parchetul si incalzirea prin pardoseala - Sistemul umed vs sistemul uscat

Sistemul umed sau sistemul uscat?     In decursul timpului am participat la discutii interesante, insa am fost si martor la unele opace, elucubrante si sterile, astfel incat am auzit tot felul de mituri si teorii, care mai de care mai “savante”, referitoare la incalzirea prin pardoseala. Printre acestea, de exemplu, am auzit si persoane ce-au afirmat ca parchetul nu este recomandat la incalzirea prin pardoseala. Aceasta afirmatie(ca multe altele, dealtfel), reprezinta de fapt o exagerare grosolana - ca sa o numesc astfel, finut. Producatorii de parchet declara ca orice tip de parchet este potrivit pentru incalzirea prin pardoseala, cu mentiunea ca trebuie luata in considerare rezistenta termica a acestuia si faptul ca parchetul din lemn masiv, cat si cel multistrat(stratificat), lucreaza in timp. Parchetul fiind influentat continuu de temperatura si de umiditate. Astfel incat, intr-un imobil, daca umiditatea este mare, lemnul va absorbi vaporii de apa si isi va mari volumul, iar dac