Treceți la conținutul principal

Incalzirea prin pardoseala. Cu GPA sau fara GPA ? – aceasta este intrebarea...


Dar mai intai, intr-o prima etapa, hai sa vedem... ce inseamna acest GPA?


GPA este denumirea generica atribuita unui ansamblu mai mult sau mai putin compact, mai mult sau mai putin sofisticat, a unor componente hidraulice, ce fac parte din configuratia unui sistem de incalzire prin pardoseala si contribuie(sau asa ar trebui) la o mai buna functionare a acestuia, urmarindu-se astfel a se obtine rezultate cat mai de varf in exploatare. Fara conditionari, fara compromisuri, fara complicatii si fara dureri de cap.

GPA – inseamna, in termeni populari, Grup de Pompare si Amestec. O abreviere. Un romanism ce poate crea mari confuzii in randul utilizatorilor finali(si nu numai), acestia neputand face distinctia clara intre un GPA mai bun, fata de altul mai slab ca performante. Fiecare producator a incercat sa faca intrucatva distinctia, prin denumire, unii botezandu-si „progeniturile” in fel si chip. Insa, pana la coada, toate au sfarsit prin a se denumi generic, popular, GPA.

GPA reprezinta solutia mai mult sau mai putin complexa a producatorilor consacrati de sisteme de incalzire prin pardoseala, fiecare din acestia cautand in decursul timpului, prin terti sau prin departamentele proprii de cercetare, proiectare si dezvoltare, unii prin armate de tehnicieni, ingineri si proiectanti, sa obtina Sfantul Graal al hidraulicii, dorindu-si un produs finit cu ajutorul caruia sa se poate obtine performante si rezultate cat mai inalte in exploatare.

Fiecare din acestia, pe rand si-au adus aportul in domeniu, fiindca au descoperit la vremea lor ca anumite elemente noi, incluse in configuratiile sistemelor de incalzire prin pardoseala, aduc un plus, mai mare sau mai mic, imbunatatind performantele, rezultatele obtinute in exploatare. Unii din acestia au complicat, altii au simplificat lucrurile. Evident, in timp, unii au obtinut rezultate mai spectaculoase decat altele. 

De la sistemele Hypocaust,  Kang/Dikang, Ondol, in timp, incalzirea prin pardoseala a fost si este o perpetua solutie avantajoasa de incalzire a unui imobil, a unei incinte, dar totodata si o provocare/competitie intru imbunatatirea acesteia.

Instalatiile fara grup de amestec si pompare reprezinta o varianta arhaica a incalzirii prin pardoseala. Folosita si in prezent, datorita costurilor relativ mai mici de achizitie si de implementare, atractive pentru potentialul beneficiar(slab informat sau incorect informat). Demult, la inceputuri, era suficient ca prin agentul termic ce era vehiculat in tevile inglobate in sapa, sa se faca in imobile cald. Restul detaliilor nu contau(de parca acum, la majoritatea covarsitoare ar conta?!). Ulterior, pe masura ce domeniul s-a dezvoltat, fiecare detaliu a fost luat in calcul si astfel imbunatatite instalatiile. Ba cu o teava mai longeviva, ba cu o unitate de amestec adaugata la distribuitoare, ba cu o pompa in plus la fiecare ansamblu distribuitor/colector, ba cu supape, robineti, termometre, debitmetre, actuatoare, termostate de ambient s.a.m.d.
Unii s-au updatat si upgradat, altii deloc sau prea putin. Unii au pus accent pe calitate si performante, altii pe pretul scazut.
In timp, grupurile de pompare si amestec au evoluat si ele, ajungand actualmente la performante notabile, sensibil diferite, unele fata de celelalte. Multe, ramanand in urma, ca si concept hidraulic si ca performante.

Despre acestea, despre Grupurile de Pompare si Amestec o sa discutam si in urmatoarele articole, dorind sa facem un pic de lumina, cautand sa luam "izmenele aruncate pe calator".
Si-ti voi spune cand si de ce ai/nu ai nevoie de un grup de pompare si amestec, la incalzirea prin pardoseala. Si ce varianta ai sa il inlocuiesti.


In curand o sa ne vedem aici, ajutandu-te cu mult mai multe informatii 



Comentarii

  1. Cam putine informatii...spre deloc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici nu am pretentia sa multumesc pe toata lumea, ar fi o utopie.

    Niciun articol nu este complet ca informatie, insa in timp, articol dupa articol, am ajuns(sau o sa ajung) sa detaliez.
    Daca ai un caz anume, te rog sa mi-l supui atentiei si iti raspund.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Proba de presiune la incalzirea prin pardoseala - Cand se efectueaza, inainte sau dupa turnarea sapei?

Cu cateva zile in urma, un utilizator pe un forum, intreba(ca multi altii de pana acum) daca se poate monta doar teava si sa toarne apoi sapa, fara proba de presiune, sau daca trebuie sa faca proba de presiune inainte de a se turna sapa. Desi multora le-ar parea evident ca trebuie facuta proba de presiune inainte de-a se turna sapa, din pacate(sau din fericire), eu am un alt punct de vedere, diametral opus. Exprimat la nivel logic, argumentat. Si pe baza experientei acumulate. Personal, nu imi pare imperios necesara proba de presiune inainte de turnarea sapei, daca teava PEX folosita este de buna calitate. De asemenea, proba cu aer la incalzirea prin pardoseala imi pare o prostie, reloaded. And reloaded. La probele normale de presiune, teava PEX de buna calitate nu prezinta modificari de diametru(decat de cativa microni), si asta doar in cazul presiunii, insotita de temperatura(crescuta a) agentului termic vehiculat. Cu cat temperatura agentului termic este mai mare, cu at

Sistemul umed si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala

Prezentare. Comparatii. Observatii. Recomandari. In acest articol o sa prezint, pe scurt, atat sistemul umed, cat si sistemul uscat la incalzirea prin pardoseala. “Condimentand” prezentarea cu cateva comparatii, observatii si recomandari.   Sistemul umed Sistemul umed inseamna, concis, acel tip de montaj al circuitelor de incalzire prin pardoseala, care, ulterior punerii in opera, se va acoperi cu sapa. Sistemul umed este cel mai raspandit tip de montaj la incalzirea prin pardoseala, atat pentru finisari calde (parchet/mocheta), cat si pt finisari reci (gresie, marmura, granit, etc).   Componente:      - banda perimetrala –  autoadeziva, cu “ ş orţ”      - material termoizolator -  poate fi de mai multe tipuri – vezi  aici      - circuitele/buclele  - tevile sunt montate deasupra suportului termoizolator (fie intre nuturi, fie cu cleme, fie pe grile + cleme, fie pe plasa speciala/STM + coliere PVC, etc – in functie de tipul si varianta de montaj aleasa)      - sap

Parchetul si incalzirea prin pardoseala - Sistemul umed vs sistemul uscat

Sistemul umed sau sistemul uscat?     In decursul timpului am participat la discutii interesante, insa am fost si martor la unele opace, elucubrante si sterile, astfel incat am auzit tot felul de mituri si teorii, care mai de care mai “savante”, referitoare la incalzirea prin pardoseala. Printre acestea, de exemplu, am auzit si persoane ce-au afirmat ca parchetul nu este recomandat la incalzirea prin pardoseala. Aceasta afirmatie(ca multe altele, dealtfel), reprezinta de fapt o exagerare grosolana - ca sa o numesc astfel, finut. Producatorii de parchet declara ca orice tip de parchet este potrivit pentru incalzirea prin pardoseala, cu mentiunea ca trebuie luata in considerare rezistenta termica a acestuia si faptul ca parchetul din lemn masiv, cat si cel multistrat(stratificat), lucreaza in timp. Parchetul fiind influentat continuu de temperatura si de umiditate. Astfel incat, intr-un imobil, daca umiditatea este mare, lemnul va absorbi vaporii de apa si isi va mari volumul, iar dac